Boeiende Boeken - Nederlandstalig

All website content: © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |

Boeiende Boeken - NLs

Leestips van HondenLot

Lees je ook graag Engelstalig? Klik dan hier.

Ik ben een boekenwurm en lees elke dag wel een stukje boek. Hieronder deel ik de boeken die mij geboeid hebben en die ik kan aanraden! Uiteraard ligt de nadruk op honden, de relatie tussen mensen en dieren, gedragstherapie, training, psychologie en welzijn.

Leuk extraatje voor mij: wanneer je overweegt om een van deze boeken aan te schaffen, bestel ze dan via de links op mijn website. Hiermee steun je HondenLot, alvast bedankt!

 

 

Nederlandstalige boekentips:

 

Monique Bladder - Kijk eens naar je hond - aan de slag met zijn gedrag

 

Als er een NLstalig boek is waar ik stiekem best heul graag tekeningen voor had willen maken, dan is deze het wel. Wat een waardevol boek, 'Kijk eens naar je hond', geschreven door Monique Bladder hondengedrag-specialist. Echt een aanrader. Niet alleen omdat het boordevol waardevolle informatie staat waar ik achter sta, maar ook omdat ik de toon zeer prettig vind. Open, onderbouwd en vooral ook genuanceerd, iets wat ik zeer belangrijk vind, want een goede professional stopt nooit met leren (en doet niet aan eenzijdig dicteren ;-)).

Bestel het boek hier

Joseph LeDoux - Angstig: vrees en angst vanuit het brein begrijpen en behandelen

 

Wanneer je meer wilt weten over hoe angstreacties werken binnen de hersenen, dan is dit wat mij betreft echt een waanzinnige aanrader.

Joseph LeDoux hanteert ook een eigen definitie over emoties die hij uitgebreid uitlegt. Ook gaat hij diep in op hoe het geheugen werkt en wat er gebeurt binnen de hersenen wanneer wij schrikken. Hoe ontstaat een angsstoornis en wat weten wij inmiddels over diverse behandel methodes? Echt een super boeiend boek!

Overigens ben ik het niet op alle vlakken met hem eens, omdat hij erg vastklampt aan wetenschappelijk onderzoek en hierdoor af en toe (naar mijn gevoel) iets te ver doorschiet wanneer hij zegt dat je nergens van uit mag gaan. Ik vind het (zeker niet altijd, maar soms!) juist wel goed om ergens van uit te gaan, maargoed, dat is weer een andere discussie

Bestel het boek hier

John Bradshaw - Dit is de Hond

 

In Dit is de Hond ontmaskert John Bradshaw, expert op het gebied van hondengedrag en hondenwelzijn, een groot aantal populaire ideeën over de aard van de hond, zoals de gedachte dat honden willen domineren. Bradshaw maakt duidelijk dat honden absoluut geen gedomesticeerde wolven zijn die willen domineren, maar unieke dieren met een uiterst sociaal gedrag, die het vermogen hebben om harmonisch samen te leven met andere soorten, in het bijzonder de mens. Bestel het boek hier

Alexandra Horowitz - De Wereld van de Hond

 

Wat een tof boek is dit en wat is het leuk geschreven! Alexandra Horowitz gaat diep in op de belevingswereld van honden. Wat weten honden eigenlijk? Hoe denken ze? Hoe ervaren ze hun dagelijkse wereld, elkaar en dat andere eigenzinnige dier, de mens?

Bestel dit boek hier

Jean Donaldson - Hondencultuur

 

Dit boek is legendarisch en moet je gewoon gelezen hebben. Scherp geschreven en boordevol tips over het aanleren van oefeningen. Dit is vooral een dikke 'wake up call' met betrekking tot de vele misverstanden die mensen hebben over honden en waarom ze doen zoals ze doen.

Bestel het boek hier

 

Pamela Reid - Honden sneller laten leren

 

Ook een oudje, maar wel ook echt een klassieker, dus ik moest het lezen. Wat mij vooral opvalt bij dit soort boeken is dat er, naar mijn mening, compleet blind gestaard wordt op leerprincipes. Alsof een hond een machine is die je met deze formules ten alle tijden kan beinvloeden naar jouw wens. Ik ben daar persoonlijk niet zo van. Echter, ik vind kennis over leerprincipes wel waanzinnig belangrijk, want we gebruiken het non stop in alles wat wij met honden doen. Door dit boekje te lezen, leer je er wel echt het fijne van, alle termen komen voorbij en het is geschreven op een zeer toegankelijke manier. Bestel het hier

 

Jolein van Weperen - Luisteren is Leuk!

 

Superleuk boekje boordevol leuke en creatieve oefeningen die je de hond op een vriendelijke en speelse manier kunt aanleren. Bestel het boek hier

 

Grisha Stewart - B.A.T. 2.0

 

YES! Het tweede boek over BAT lag eindelijk op mijn deurmat. Een absolute 'must have' voor iedereen die een hond heeft die explosief reageert (angst, frustratie, agressie). Het eerste boek had ik al gelezen en deze is nog veel uitgebreider en zwaar verbeterd! Met mooie kleurtekeningen er in en duidelijke uitleg over de Behavior Adjustment Training techniek van Grisha Stewart waarbij je de hond op een zeer vriendelijke en rustige manier leert om te gaan met de prikkels waar anders explosief op gereageerd wordt. Ik ben een grote BAT fan en schreef samen met Yvonne Bonnet van Service4Dogs een artikel hierover op doggo.nl. Hier te lezen.

Bestel dit boek hier

 

Frans de Waal - Zijn wij slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?

 

Als je van dieren houdt en je meer wilt weten over de fascinerende eigenschappen die verschillende diersoorten bezitten, lees dan dit boek! Je staat versteld van de expertise en vooral de functionaliteit van de eigenschappen en krachten van verschillende diersoorten, die op allerlei vlakken echt hoger ontwikkeld zijn dan wij mensen. Echt waar, lees maar! Bestel het hier

 

Marc Bekoff - Het emotionele leven van dieren

 

Een boeiend boek met veel anekdotes van een wetenschapper die ook wel een tikkie afgeeft op de manier waarop er in de wetenschap met dieren wordt omgegaan (dieren zijn nummers en hebben geen ziel). Dit terwijl hij zo veel ervaringen heeft meegemaakt en onderzoeken kent die het tegendeel bewijzen: dieren hebben rijke emotionele levens. Ik miste wel wat diepgang; ik wil hier graag meer over weten!

Bestel het boek hier