Probleemgedrag

All website content: © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |

'Probleem'gedrag


In principe is alles wat een hond doet onderdeel van zijn gedrag. Er zijn vele factoren die meespelen bij het ontstaan van gedrag. Denk hierbij aan de invloed van bepaalde erfelijke aanleg, karaktereigenschappen, de mate van socialisatie die een hond wel of niet heeft gehad, bepaalde leerervaringen, de fysieke gezondheid, de omgeving waarin de hond zich bevindt, etc. Allemaal factoren die sterk van invloed kunnen zijn op de uitingen van onze honden.


Wat de ene hondeneigenaar als probleemgedrag ervaart kan een andere hondeneigenaar misschien wel helemaal geen probleem vinden. Mensen hebben verschillende verwachtingen, stellen verschillende eisen en hanteren verschillende grenzen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die het prettig vinden om een hond te hebben die gaat blaffen bij benadering van vreemden. Zij noemen dit een goede waakhond. Andere mensen ervaren dit gedrag als een serieus probleem. Gedrag wat voor honden heel natuurlijk en honds is, kan door mensen als een probleem worden ervaren. Probleemgedrag is dus een relatief begrip.


Probleemgedrag is wel een van de voornaamste redenen waarom mensen hun honden afstaan.

Enkele voorbeelden van veel voorkomende problemen zijn verlatingsangst of niet alleen kunnen zijn, onzindelijkheid, agressie naar mensen en/of naar honden, overmatig vocaliseren, sloopgedrag, angst en diverse vormen van ongehoorzaamheid.


Gedragsproblemen zijn niet alleen een probleem voor de hondeneigenaar, ze kunnen ook de gezondheid van de honden zelf aantasten. Met name bij angst- en stressgerelateerde problemen is die kans groot.

Het is dus belangrijk om probleemgedrag vroegtijdig te signaleren en er zo snel mogelijk iets aan te doen. Hoe langer het de tijd krijgt om te ontwikkelen, hoe groter de kans dat het probleem verergert of zelfs escaleert, met alle gevolgen van dien.


Wat nu?

Honds vertrouwen

Probleemgedrag is in de meeste gevallen goed te verhelpen met de juiste vorm van training en/of gedragstherapie. Er is echter veel kennis en ervaring nodig om probleemgedrag bij honden op een effectieve en diervriendelijke manier om te buigen naar gewenst gedrag.


Blijf niet met een probleem worstelen, maar kies het beste voor jou en de hond en schakel professionele hulp in. Laat je begeleiden door een bijgeschoolde en gediplomeerde kynologische gedragstherapeut, waarvan de werkwijze, methodes en eerdere klantbeoordelingen jou aanspreken.


Een goede gedragstherapeut heeft veel kennis over honden en de manier waarop honden gedrag aanleren. Goede gedragstherapeuten zullen zich altijd eerst verdiepen in de oorzaak van het ongewenste gedrag en een weloverwogen diagnose en therapie op maat opstellen. Zij zullen zich richten op het voorkomen van ongewenst gedrag en het aanleren van gewenst gedrag. Zij leggen hun focus niet op het afleren, maar op het aanleren en ombuigen van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag. "Wat wil jij dat de hond wèl doet?" Kies voor een aanpak die resulteert in een fijne omgang met jouw hond, waarbij de hond plezier heeft in het uitvoeren van gewenst gedrag. Dit levert uiteindelijk een win win situatie op waarbij zowel het gedrag als de band tussen jou en de hond verbetert.


Realiseer dat het inschakelen van een goede gedragstherapeut niet alles in een keer oplost. Om het gedrag van een hond aan te passen zal de eigenaar zelf met de hond aan de slag moeten gaan en dit vergt behoorlijk veel inzet, geduld en motivatie. Denk hierbij ook aan vragen als "Zijn de verwachtingen die jij van jouw hond hebt wel realistisch t.o.v. het vermogen van jouw hond?" en "Ben jij bereid om je echt te verdiepen in het gedrag van jouw hond?" en "Durf jij hierbij ook naar jezelf te kijken en ben je bewust van jouw invloed op jouw hond?".


Wanneer je als eigenaar open staat voor nieuwe inzichten en je een goede gedragstherapeut hebt ingeschakeld, is de kans groot dat je er in slaagt om het probleem te verhelpen.Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, maart 2015. Inclusief bronvermelding en digitale doorverwijzing wordt delen op prijs gesteld. Copy paste/directe overname is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan.


Wellicht ook interessant om te bezoeken: TrainingMeer lezen m.b.t. gedragstherapie: