Filosofie

"The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge"  Stephen Hawking


'De grootste bedreiging voor kennis is niet onwetendheid, maar het is de illusie van kennis'. Deze wijze woorden blijven mij motiveren wanneer ik mij verdiep in boeken, artikelen, trainingsmethodes, lezingen, workshops, opleidingen en cursussen over honden. Ik blijf open staan voor nieuwe bevindingen, het liefst onderbouwd door recent en kwalitatief wetenschappelijk onderzoek naar honden en de wetenschap staat nooit stil. Jaren lang ervaring hebben met honden is naar mijn mening zeker belangrijk, maar niet genoeg. Om het welzijn van honden te waarborgen, moet je op de hoogte blijven van de laatste inzichten en nieuwe ontwikkelingen.


Wat mij persoonlijk aanspreekt zal duidelijk worden bij het doornemen van mijn website. Ik beschouw iedere hond (en mens) als een uniek individu en ik heb geleerd te werken vanuit een psychobiologische benadering. Ik houd rekening met zowel lichamelijke als psychische factoren. Ik kijk niet alleen naar het gedrag; ik betrek in mijn analyses ook altijd onderliggende emoties (overlevingsmechanismen binnen het hondenbrein) en andere factoren die het gedrag zouden kunnen motiveren of beïnvloeden. Mijn voorkeur gaat uit naar trainingsthechnieken en/of gedragstherapie waarbij het welzijn van de hond op de eerste plaats staat en er rekening gehouden wordt met de emoties van zowel honden als de betrokken gezinsleden. Het waarborgen en, waar mogelijk, verbeteren van het welzijn van álle betrokkenen heeft bij mij de hoogste prioriteit.


De dag dat ik stop met leren is de dag dat ik stop met informeren


Ik zal mezelf altijd blijven bijscholen. Ik beschouw alwetendheid als een illusie en ik ben liever niet al te stellig in mijn uitingen of adviezen. Elke situatie vergt een individuele aanpak en ik zal mijn adviezen dan ook altijd moeten afstellen (en soms ook bijstellen) op de situatie.


Geschiedenis heeft uitgewezen dat gebrek aan moderne kennis een ernstige bedreiging kan vormen voor hondenwelzijn.

Vroeger was het gebruik van traditionele correcties (waarbij je iets onprettigs toedient) standaard aanwezig in alle trainingsprogramma's van hondenscholen en werd dit ook veelvuldig ingezet bij gedragstherapie. Voorbeelden van traditionele correcties zijn het op een intimiderende manier aanraken van honden (tik, schop, por, ruk aan de riem of slipketting, elektronische halsbanden, knietjes, stoten) en ook het inzetten van een dreigende stemverheffing (of "tssch") valt onder traditioneel corrigeren. Met deze vorm van corrigeren bezorg je de hond een onprettig gevoel wat kan resulteren in ongemak en stress. De hond zal zijn gedrag wellicht aanpassen, maar dit wordt gedreven door angst of lichamelijk ongemak. Behalve dat de bijkomende stress het leervermogen van honden kan aantasten, vergroot het ook de kans op agressie (wat in veel gevallen ook kan worden aangereven door angst en/of lichamelijk ongemak). Je hebt als mens nooit 100% controle over de vele associaties die honden kunnen maken naar aanleiding van ervaringen. De kans bestaat dat een hond vervelende ervaringen gaat koppelen aan jou als de corrigerende mens en/of aan andere aanwezige factoren waar je geen rekening mee had gehouden. Een hond die een harde por krijgt in het bijzijn van een kind, zou die schrik of pijnscheut kunnen koppelen aan de aanwezigheid van kinderen. Daarnaast kan die schrik of pijn dus ook agressieve reacties in gang zetten (via overlevingsmechanismes in het hondenbrein). Er kleeft aan deze vorm van trainen dus veel risico op nare bijwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan een hond die wel direct komt wanneer hij geroepen wordt, maar dan laag kruipend met de oren naar achteren en de staart tussen de benen. Honden die gewenst gedrag uitvoeren uit angst voor wat er anders zou kunnen gebeuren of honden die ongewenst gedrag niet uitvoeren, omdat dit onderdrukt wordt door angst voor wat er zou kunnen gebeuren als ze het wel zouden doen. Deze vorm van (aversief) trainen en gehoorzaamheid spreekt mij op zijn zachtst gezegd niet aan.


Vroeger was iedereen er ook vol van overtuigd dat je de wolven die nu in het wild leven een op een kunt vergelijken met de zwaar gedomesticeerde honden die al duizenden jaren onder extreem sterke invloed van mensen leven. Dergelijke vergelijkingen worden geregeld in twijfel getrokken door recent wetenschappelijk onderzoek. Mensen gebruiken helaas nog steeds termen als 'alfa' en 'dominantie' om (met name opdringerig en agressief) gedrag van honden te verklaren en houden hier meestal hiërarchische en onderdrukkende trainingsmethodes op na, omdat je de geforceerde 'baas' zou moeten zijn. Het meeste hiervan is afkomstig uit verouderde onderzoeken naar bepaalde sociale systemen en structuren die wolvengroepen (in gevangenschap, met beperkt aanwezige bronnen) zouden hebben. Tot op de dag van vandaag is hier nog ongelofelijk veel discussie over. Hoe boeiend en intrigerend deze materie ook kan zijn, het analyseren en doorgronden van een bepaald sociaal systeem binnen wolvengroepen heeft vrij weinig met hondengedragstherapie of hondentraining te maken. Mensen zijn geen wolven of honden. Honden zien ons ook niet als honden (zij passen hun gedrag sterk op ons aan), dus we moeten niet de illusie hebben dat wij op een puur hondse manier met ze kunnen communiceren. Het gebruiken van achterhaalde theorieën als excuus om honden hard aan te pakken of te onderdrukken, staat mij dan ook tegen.


Op dit moment kan iedereen in de wereld zichzelf benoemen tot hondentrainer, gedragstherapeut, hondenfluisteraar of algehele hondenexpert, zonder dat er enige vorm van wettelijke opleiding of wettelijke toetsing aan te pas komt. Het is geen beschermd beroep. Er zijn helaas ook geen beschermde opleidingen of diploma's te behalen. Iedereen is dus ook vrij om zelf een opleiding op te starten of om zelf certificaten uit te delen onder hun eigen naam en dit gebeurt dan ook veel in de hondenwereld. Iets om goed bij stil te staan wanneer je op zoek gaat naar een hondenprofessional. Je kunt dus niet blind vertrouwen op bepaalde stempels die mensen zichzelf toedienen. Je zult zelf goed moeten kijken naar hoe deze mensen met honden omgaan en dan beslissen of dit jou aanspreekt.Meer lezen: over HondenLot:

Deze website maakt gebruik van cookies (functioneel en om op anonieme basis informatie te vergaren over het surfgedrag van website bezoekers via google analytics). Door te klikken op "Accepteren" gaat u hiermee akkoord.

Lees de HondenLot Cookie Verklaring
Accepteren