Filosofie

"The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge"  Stephen Hawking


'De grootste bedreiging voor kennis is niet onwetendheid, maar het is de illusie van kennis'. Deze wijze woorden blijven mij motiveren wanneer ik mij verdiep in boeken, artikelen, trainingsmethodes, lezingen, workshops, opleidingen en cursussen over honden. Ik blijf open staan voor nieuwe bevindingen. Het liefst volg ik kennis en informatie die wordt onderbouwd door recent en kwalitatief wetenschappelijk onderzoek. De wetenschap staat nooit stil. Jaren lang ervaring hebben met honden is naar mijn mening zeker belangrijk, maar niet genoeg. Om het welzijn van honden te waarborgen, moet je op de hoogte blijven van de laatste inzichten en nieuwe ontwikkelingen.


Wat mij persoonlijk aanspreekt zal duidelijk worden bij het doornemen van mijn website. Ik beschouw iedere hond (en mens) als een uniek individu en ik heb geleerd te werken vanuit een psychobiologische benadering. Ik houd rekening met zowel lichamelijke als psychische factoren. Ik kijk niet alleen naar het gedrag; ik betrek in mijn analyses ook altijd onderliggende emoties (overlevingsmechanismen binnen het hondenbrein) en andere factoren die het gedrag zouden kunnen motiveren of beïnvloeden. Mijn voorkeur gaat uit naar trainingsthechnieken en/of gedragstherapie waarbij het welzijn van de hond op de eerste plaats staat en er rekening gehouden wordt met de emoties van zowel honden als de betrokken gezinsleden. Het waarborgen en, waar mogelijk, verbeteren van het welzijn van álle betrokkenen heeft bij mij de hoogste prioriteit.
Ik noem mijzelf dan ook bewust een welzijnsgerichte tainer.
De dag dat ik stop met leren is de dag dat ik stop met informeren


Ik zal mezelf altijd blijven bijscholen. Ik beschouw alwetendheid als een illusie en ik ben liever niet al te stellig in mijn uitingen of adviezen. Elke situatie vergt een individuele aanpak en ik zal mijn adviezen dan ook altijd moeten afstellen (en soms ook bijstellen) op de situatie.


Op dit moment kan iedereen in de wereld zichzelf benoemen tot hondentrainer, gedragstherapeut, hondenfluisteraar of algehele hondenexpert, zonder dat er enige vorm van wettelijke opleiding of wettelijke toetsing aan te pas komt. Het is geen beschermd beroep. Er zijn helaas ook geen beschermde opleidingen of diploma's te behalen. Iedereen is dus ook vrij om zelf een opleiding op te starten of om zelf certificaten uit te delen onder hun eigen naam en dit gebeurt dan ook veel in de hondenwereld. Iets om goed bij stil te staan wanneer je op zoek gaat naar een hondenprofessional. Je kunt dus niet blind vertrouwen op bepaalde stempels die mensen zichzelf toedienen. Je zult zelf goed moeten kijken naar hoe deze mensen met honden omgaan en dan beslissen of dit jou aanspreekt.Meer lezen: over HondenLot: