Stress

All website content: © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |

Stress


Ieder gezond hondenlichaam heeft een eigen, individuele, gezonde, balans. Er vinden continu lichamelijke processen plaats die deze balans beïnvloeden. Sommige van die processen zorgen dat die balans zo goed en lang mogelijk behouden blijft, maar anderen veroorzaken juist schommelingen in de balans. Elk proces is bedoeld om tegemoet te komen aan de behoefte van de hond op dat moment. Dit alles heeft ook een sterke invloed op het gedrag van de hond. 


Een van de meest bekende processen die invloed uitoefent op de individuele balans is de stress-respons. Stress zorgt er voor dat het zenuwstelsel extra gevoelig raakt en ‘op scherp’ komt te staan, zodat eventuele veranderingen razendsnel kunnen worden gedetecteerd. Daarnaast helpt stress het lichaam om op hoge snelheid prioriteiten te kunnen stellen en om bepaalde lichamelijke processen af te remmen of juist te versterken.


Functionele stress

In situaties waar het welzijn van een hond kan worden bevorderd, of wanneer het welzijn wordt bedreigd, signaleert het lichaam (in de meeste gevallen via het brein) dat er actie nodig is. 

Op dat moment wordt de balans even ‘doorbroken’ en wordt er geïnvesteerd in actie. Zodra de hond in de behoefte is voorzien werkt het lichaam weer aan herstel, terug naar de balans. Wanneer dit mechanisme zijn werk op een gezonde manier verricht is er sprake van functionele stress.


Twee praktische voorbeelden (let op, er bestaan altijd individuele verschillen):

  • Er wordt een speeltje weggegooid (en deze hond haalt enorm veel vreugde uit het achtervolgen en ‘vangen’ van het speeltje. Het hondenbrein bepaalt aan de hand van de binnenkomende informatie dat er sprake is van een welzijnsbevorderende situatie.). Stress zorgt ervoor dat het lichaam van deze hond razendsnel in actie kan komen.
  • Er valt een stoel om in de woonkamer. Het hondenbrein bepaalt dat er sprake is van dreiging en komt razendsnel in actie. Stress zorgt ervoor dat de hond op tijd weg kan deinzen of vluchten naar een veilige plek.


Welzijnsbedreigende stress

Doordat de stress respons een aanslag pleegt op de gezonde balans, kan stress soms welzijnsbedreigende vormen aannemen.

Dit kan voorkomen:

  • wanneer het mechanisme overvraagd wordt en er geen herstel plaats kan vinden
  • als de stress gepaard gaat met negatieve emoties
  • wanneer bovenstaande negatieve gevolgen heeft op de gezondheid en het leervermogen van de hond


Het herstelvermogen

Een stressreactie kost de hond dus een schommeling in de gezonde balans. De snelheid waarmee het lichaam weer terug in balans raakt wordt ook wel eens het herstelvermogen genoemd. Een gezond herstelvermogen staat over het algemeen genomen in uitstekende verhouding tot functionele stress. Bij welzijnsbedreigende stress kan het herstelvermogen onder druk komen te staan. Soms duurt het lang voordat de hond weer in balans raakt. Hoe langer het duurt, hoe slechter het herstelvermogen, hoe meer druk er komt te staan op het welzijn van de hond. 


Coping mechanismes

Stress heeft ook invloed op het gedrag van de hond. Ook via gedrag probeert de hond zo snel mogelijk terug te keren naar de gezonde balans. Zo kunnen honden zogenaamde coping mechanismes ontwikkelen om stress te verwerken. Denk aan honden die slopen, omdat het kauwen voor hen een rustgevend en stress verlagend effect heeft. Of denk aan honden die hevig uitvallen richting stressors, omdat ze geleerd hebben dat dit een gunstig effect heeft op de snelheid waarmee zij tot herstel kunnen overgaan. Of denk aan honden die herhalend, dwangmatig gedrag laten zien (onophoudelijk blaffen, rijgedrag, knagen, staartjagen, overmatige vachtverzorging, etc). Het kunnen allemaal pogingen zijn voor de hond om om te gaan met een voor de hond stressvolle situatie.


Stress opstapeling

Tijdens de stress respons komen er hormonen vrij in de bloedbaan die er voor zorgen dat het lichaam snel in actiemodus kan overgaan. Hierbij worden bepaalde processen versterkt (o.a. de ademhaling en hartslag gaan omhoog) en andere afgezwakt (o.a. de werking van het verteringsstelsel en het immuunsysteem wordt afgeremd). De hond heeft in een gestresste toestand ook emotioneel gezien ‘een korter lontje’ (hogere mate van emotionele ‘explosiviteit’). Het kan een aantal uren duren voordat een scheutje stress hormonen weer door het lichaam zijn afgebroken. Hierdoor kan stress blijven hangen en opstapelen in het lichaam, wat een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de hond.


Stress reductie

Gelukkig bestaan er mogelijkheden om een hond te helpen om eventueel opgebouwde stress te reduceren. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de omgeving waar de hond aan wordt blootgesteld (bevat deze veel stressors en kan dit door aanpassingen verminderd worden?). Er kan gekeken worden naar de mate van voorspelbaarheid (meer voorspelbaarheid kan resulteren in minder stress), waarbij het bieden van routine sommige honden meer rust kan bieden. Er bestaan ook activiteiten die een stress-reducerende werking op honden kunnen hebben. Zo heeft rustig snuffelen en bepaalde vormen van puzzelen (waarbij het belangrijk is dat de hond succes behaalt) en kauwen een kalmerend en stress reducerend effect op het hondenlichaam.


Stress is een onmisbaar mechanisme voor een dier om te kunnen overleven. Een gezonde dosis functionele stress en een gezond herstelvermogen zijn van essentieel belang. Echter, te veel stress of een ongezond herstelvermogen, kunnen een bedreiging vormen voor hondenwelzijn.Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, maart 2020. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.Meer lezen over hondenwelzijn:

Deze website maakt gebruik van cookies (functioneel en om op anonieme basis informatie te vergaren over het surfgedrag van website bezoekers via google analytics). Door te klikken op "Accepteren" gaat u hiermee akkoord.

Lees de HondenLot Cookie Verklaring
Accepteren