Veilige Haven

All website content: © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |

Veilige haven

Het belang van een veilige haven in huis


Voor het welzijn van honden is het hebben van een plek waar zij zich compleet veilig voelen en ontspannen tot rust kunnen komen van groot belang.


Overigens geldt dit voor veel dieren, inclusief mensen. Voor ons mensen heeft het wel of niet hebben van een comfortabele en veilige woning en een ‘eigen plek’ ook een enorme invloed op ons welzijn.


Voor honden voldoet een mensenwoning echter niet altijd aan die behoefte. Onze veilige haven is niet per definitie ook een veilige haven voor onze hond. Bijvoorbeeld, doordat er een zeer druk gezinsleven in het huis plaatsvindt, of omdat er ook andere dieren wonen, of doordat er non stop mensen over de vloer komen, of door geluiden van huishoudelijke apparaten die de hond als bedreigend ervaart, etc..


Uiteraard ervaart elke hond zijn omgeving anders en kunnen behoeftes per hond verschillen (elke hond is een uniek individu).


Toch kan het bieden van een veilige haven in huis het welzijn van èlke hond ten goede komen.


Het is dus sterk aan te raden om binnen jouw woning een veilige haven te creëren voor jouw hond. In dit artikel leg ik uit wat een veilige haven voor een hond inhoudt en wat hier voor nodig is.


Wat houdt het in?

Een veilige haven is een plek waar een hond:

 • comfortabel kan rusten. De soort plek kan verschillen per voorkeur van de betreffende hond. (Bijvoorbeeld een mand, een kleed, een bank, een kussen, een bed, een stoel, een open bench, etc.)
 • alleen maar prettige ervaringen heeft en dus ook alleen een positieve associatie mee heeft
 • regelmatig lekkers ontvangt en ook wel eens spontaan lekkers kan vinden
 • er op kan vertrouwen dat het daar veilig is (hier overkomt de hond niks onprettigs; wanneer een hond bang is voor een stofzuiger, wordt er dus NIET op die plek gestofzuigd wanneer de hond daar ligt)
 • nooit wordt gestoord, zelfs niet door de mensen waar hij een band mee heeft (aandacht en toenadering gebeurt hier alleen op initiatief van de hond en wordt nooit opgedrongen)
 • altijd vrije toegang toe heeft (op eigen initiatief erin en eruit)
 • niet wordt opgesloten
 • altijd volledig kan ontspannen

Dankzij bovenstaande punten is dit dus een plek waar de hond een verhoogd gevoel van controle over eigen belevenissen ervaart.


Hoe kies je de beste plek uit voor jouw hond?

Wellicht heeft jouw hond meerdere plekken in huis waar hij ontspant of rust neemt en dat is natuurlijk helemaal prima. Voor het creëren van een veilige haven is het echter van belang dat je consequent één plek hanteert. Kies dus één vaste plek in huis voor jouw hond (, maar laat de hond wel zelf bepalen of hij/zij daar wel of niet wil zijn).

Veel honden hebben voorkeur voor een plek die niet ‘in de loop’ is, maar die wel overzicht bied. Bijvoorbeeld niet in een hal (waar bezoek ontvangen wordt), maar misschien wel onder een tafel in de woonkamer, of in een hoek van de kamer.


Deze plek ga je vervolgens extra aantrekkelijk maken voor de hond. Je kunt overwegen om de hond op die plek te gaan voeren en kluifjes of snoepjes ook altijd op die plek aan te bieden. Daarnaast kun je er af en toe (als de hond er niet ligt) wat lekkers strooien voor de hond om daar spontaan terug te vinden. Wanneer dit voor de hond de meest comfortabele plek in huis is en er bovendien alleen maar prettige dingen te vinden zijn, zal de hond deze plek ook snel gaan verkiezen boven andere plekken.Indien je meerdere honden in huis hebt, probeer in dat geval voor elke hond een aparte veilige haven te creëren. Motiveer de honden vervolgens actief om elk op hun eigen vaste plek te ontspannen en positieve verwachtingen op te bouwen.


Een bekend misverstand: het is géén 'vluchthol'

Een veilige haven is niet hetzelfde als een ‘vluchthol’. Kies dus niet de plek waar een hond eerder heeft geschuild tijdens nare ervaringen, de hond moet namelijk alleen maar een positieve associatie opbouwen met de veilige haven en deze plek moet dus niet gerelateerd zijn aan eerdere ‘nare’ momenten. Overigens is het hebben van een ‘vluchtholletje’ voor een hond wel een prima optie en dit hoef je zeker niet te demotiveren, maar kies deze plek liever niet wanneer je een veilige haven gaat creëren.


Wat je nooit moet doen

 • Stuur een hond nooit naar de veilige haven als een vorm van straf. De veilige haven is een plek waar alleen prettige dingen gebeuren. Geen strafplek dus.
 • Dwing een hond nooit om naar die plek toe te gaan wanneer de hond angstig gedrag laat zien. Uiteraard is het mogelijk om een hond geleidelijk aan te leren om die plek als ‘coping strategie’ in te zetten bij angst, maar dit dient geleidelijk te worden aangeleerd, zonder dwang.
 • Wanneer een hond in de veilige haven ligt laat je andere mensen of kinderen de hond nooit benaderen.
 • Gebruik nooit fysieke dwang om de hond uit de veilige haven te halen (tenzij het een leven-dood situatie betreft en het echt niet anders kan). Indien de hond er uit moet komen, gebruik dan een aangeleerd signaal waarmee je de hond kunt roepen, of gebruik iets leuks of lekkers om de hond te motiveren er uit te komen.


Buiten huis is het aan te raden om te proberen om zelf een veilige haven voor jouw hond te zijn. Wanneer je bovenstaande hebt gelezen, begrijp je dat het daarom van groot belang is dat jouw hond in jouw bijzijn zo veel mogelijk prettige ervaringen opdoet en zo min mogelijk negatieve ervaringen (gebruik dus nooit dwang, intimidatie of traditionele correcties en laat jezelf niet een voorspeller worden van narigheid). Zorg dat jouw hond jou associeert met de meest fijne ervaringen. Hierdoor zal jouw hond graag naar jou toe willen komen voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen.Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, oktober 2017. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.Wellicht ook interessant:Referenties:

 • The Clinic Team, University of Lincoln Animal Behaviour Clinic - The Safe Haven