Oplossing gegarandeerd?

Oplossing gegarandeerd?


Sommige mensen bieden diensten aan op het gebied van training/gedragstherapie op een toon die de suggestie wekt dat alle gewenste idealen haalbaar zijn. Mensen hebben het regelmatig over wat wel of niet werkt en over methodes, waardoor het slechts een kwestie lijkt van (goed) uitvoeren en dan zal het gewenste resultaat gegarandeerd volgen. Is zo’n garantie wel terecht?


Wat als het een keer niet werkt?

Wat als je tegen problemen aanloopt waarbij geen enkele methode een gewenst eindresultaat lijkt te bieden? 


Met dit artikel wil ik graag een steun in de rug bieden voor mensen die met honden samenleven die zij niet altijd onder controle hebben, zelfs al doen zij nog zo hun best.


Hoewel ik ervan overtuigd ben dat mensen veel invloed op het gedrag van honden kunnen uitoefenen, vind ik dat er ook geregeld te veel druk gelegd wordt op mensen en honden.


Niet elke hond is volledig naar mensenwens te beïnvloeden. De focus zou niet gelegd moeten worden op het behalen van een gewenste gedragsverandering, maar op het waarborgen en verbeteren van het welzijn van de hond en de gezinsleden. Soms is het voor het welzijn van álle betrokkenen beter om verwachtingen bij te stellen en een zo prettig en ontspannen mogelijke vorm van samenleven na te streven.


Een hond is een complex zoogdier

Honden zijn complexe zoogdieren met een complex zenuwstelsel. Elke hond is een uniek individu en gedrag wordt door aanzienlijk meer factoren beïnvloed dan alleen leerervaringen (klik hier om meer te lezen over een aantal onzichtbare invloeden op gedrag). Het is onbetrouwbaar om je te laten garanderen dat je elk probleem kunt oplossen met de juiste training of therapie.


Er moet ook gedacht worden aan genetische en epigenetische factoren, hormonen, medische aandoeningen of misschien zelfs aan de balans van neurotransmitters (stofjes die reacties kunnen afzwakken of versterken in het zenuwstelsel). Denk ook aan de invloed van stress op gedrag en denk aan de omgeving, die wij lang niet altijd kunnen controleren. Wij stellen onze honden bloot aan onze mensenmaatschappij en wij vergeten hierbij soms dat wij twee compleet verschillende diersoorten zijn met verschillende soorten behoeftes.


Soms is het voor het welzijn van de hond noodzakelijk om hulp in te schakelen van een specialist als een veterinaire gedragsdeskundige, die gedragsmedicatie zou kunnen voorschrijven waardoor een hond bereikbaarder raakt voor training en/of therapie. Maar ook in zulke gevallen is het verwachten van een gewenste gedragsverandering lang niet altijd realistisch.


Wanneer mensen zich afvragen bij wie zij het beste hulp kunnen zoeken voor hun hond, dan kan een vergelijking met mensenberoepen nog wel eens begrip kweken. Zo schets ik mensen vaak de volgende vergelijking voor:


Vergelijk een hondentrainer met een coach

Vergelijk een gedragstherapeut met een psycholoog

Vergelijk een dierenarts met een huisarts

Vergelijk een (bij voorkeur EBVS* erkende) veterinaire gedragsdeskundige met een psychiater


Honden kunnen (net als mensen) psychologische en psychiatrische klachten ervaren en die zijn lang niet altijd op te lossen met een trainingsschema die alleen invloed heeft op leerervaringen. Soms is een uitgebreidere vorm van therapie noodzakelijk en soms biedt gedragsmedicatie de nodige ondersteuning. Het welzijn van de hond, de gezinsleden en de omgeving zou hierbij centraal moeten staan. Er moet niet alleen gekeken worden naar het gedrag.


Niet alle problemen zijn op te lossen. Sommige honden moeten hun leven lang onder behandeling blijven. Soms moet je overwegen in hoeverre het voor jou haalbaar is om jouw eigen leven aan te passen in dienst van het welzijn van jouw hond en je moet hierbij zeker niet jouw eigen welzijn vergeten.


Soms kan het helpen om gedragsproblematiek bij honden te vergelijken met gedragsproblematiek bij mensen. Een mens met psychiatrische verstoringen is ook niet zo eventjes behandeld. Sommige mensen moeten ook hun leven lang behandeld blijven worden of hun leven lang medicatie slikken om in de maatschappij te kunnen functioneren. Dit geldt ook voor sommige honden.


*EBVS staat voor the European Board of Veterinary Specialisation, meer info:

https://ebvs.eu/


Geschreven door Liselot Boersma, welzijnsdeskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, februari 2017. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.


Meer lezen over hondentraining, klik hier.

Meer lezen m.b.t. gedragstherapie, klik hier.




Meer lezen m.b.t. gedragstherapie: