Filosofie

"The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge"

Daniel Boorstin/Stephen HawkingHet waarborgen en waar mogelijk verbeteren van het welzijn van alle betrokkenen heeft bij mij de hoogste prioriteit.


'De grootste bedreiging voor kennis is niet onwetendheid, maar het is de illusie van kennis'. Deze wijze woorden blijven mij motiveren wanneer ik mij verdiep in boeken, artikelen, trainingsmethodes, lezingen, workshops, opleidingen en cursussen over honden en mensen.


Om welzijn te kunnen waarborgen, moet ik op de hoogte blijven van de laatste kennis en inzichten. Het liefst onderbouwd door kwalitatief wetenschappelijk onderzoek. De wetenschap staat nooit stil en inzichten veranderen continu, dus ik stop nooit met leren.


Wat mij persoonlijk aanspreekt zal duidelijk worden bij het doornemen van mijn website. Ik beschouw iedere hond en ieder mens als een uniek individu. Ik houd in mijn werk rekening met zowel lichamelijke als psychische factoren. Ik kijk dus niet alleen naar het gedrag; ik betrek in mijn analyses ook altijd onderliggende behoeftes, emoties en andere factoren die gedrag zouden kunnen beïnvloeden.


Mijn werkwijze is welzijnsgericht. Ik zal altijd adviezen willen bieden waarbij welzijn op de eerste plaats staat.

De dag dat ik stop met leren is de dag dat ik stop met informeren


Ik zal mezelf altijd blijven bijscholen. Ik beschouw alwetendheid als een illusie en ik ben liever niet al te stellig in mijn uitingen of adviezen. Elke situatie vergt een individuele aanpak en ik zal mijn adviezen moeten afstemmen (en soms ook bijstellen) op de behoeftes, de situatie en op ervaringen.


Op dit moment kan iedereen in de wereld zichzelf benoemen tot hondentrainer, gedragstherapeut, hondenfluisteraar of algehele hondenexpert, zonder dat er enige vorm van wettelijke opleiding of wettelijke toetsing aan te pas komt. Het is geen beschermd beroep. Er zijn helaas ook geen beschermde opleidingen of diploma's te behalen. Iedereen is dus ook vrij om zelf een opleiding op te starten of om zelf certificaten uit te delen onder hun eigen naam en dit gebeurt dan ook veel in de hondenwereld. Iets om goed bij stil te staan wanneer je op zoek gaat naar een hondenprofessional. Je kunt niet blind vertrouwen op bepaalde stempels die mensen zichzelf toedienen. Je zal zelf goed moeten kijken naar hoe deze mensen met honden en mensen omgaan en dan beslissen of dit jou aanspreekt.Meer lezen: over HondenLot: