Website inhoud © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |
Een goede gezondheid, voldoende beweging, voldoende tijd voor rust en herstel, gezonde voeding, altijd toegang tot schoon drinkwater en een comfortabele leefomgeving zijn essentieel voor het lichamelijk welzijn van een dier.
Wanneer je met een hond samenleeft, dan is het hebben van prettig contact met een dierenarts essentieel. Verwondingen dienen voorkomen te worden en de hond zal beschermd moeten worden tegen eventuele ziektes of parasieten. Een jaarlijkse gezondheidscontrole door een dierenarts valt aan te raden. Wanneer een hond ziekteverschijnselen vertoont, dan is er behoefte aan een snelle diagnose en behandeling.
Gezonde, gebalanceerde voeding is van grote invloed op de algehele gezondheid en levensverwachting van een hond. Honden hebben voeding nodig die er voor zorgt dat het lichaam voldoende bouwstoffen, brandstoffen, mineralen en vitaminen binnen krijgt. Vers, schoon drinkwater dient ten alle tijden beschikbaar te zijn.
Honden zijn in principe carnivoren (vleeseters). Hier is hun lichaam op ingesteld (kijk alleen al naar het gebit), maar honden hebben de potentie om, indien noodzakelijk, ook te functioneren als omnivoor (zij zijn dus ook in staat om zetmeel componenten verwerken).
De balans tussen voedingsstoffen verschilt per commercieel hondenvoermerk en wanneer men zelf maaltijden samenstelt, dan dient men voldoende, zo niet uitgebreide kennis te hebben over de benodigde balans in voedingsstoffen voor hun hond. Hier moet men dus zeer bewust mee om te gaan, bijvoorbeeld, door vooraf contact op te nemen met een hondenvoedingsdeskundige en/of door overleg te voeren met een dierenarts.
Elke hond heeft een eigen, individuele voedingsbehoefte, die verandert naarmate de hond zich in verschillende levensfases bevindt. Zo heeft een pup een andere balans aan voedingsstoffen nodig dan een senior.
Voldoende beweging draagt bij aan de ontwikkeling van spieren, aan het voorkomen van overgewicht door vetverbranding en aan de gedragsmatige behoeftes van honden. De bewegingsbehoefte is sterk afhankelijk van diverse factoren waaronder het type hond en de levensfase waarin het dier zich bevindt. Zo kan te veel beweging voor jonge honden een bedreiging zijn voor de ontwikkeling van botten en kunnen rassen met platte snuiten en hoofden beweging minder goed verdragen dan de wat meer atletisch gebouwde honden.
Net als alle dieren, hebben ook honden voldoende rust en slaap nodig om activiteiten en belevenissen te verwerken en om hiervan te herstellen. Voldoende slaap is essentieel om de gezonde balans te kunnen behouden.
Honden hebben binnen de huishoudens van mensen de behoefte aan een comfortabele rustplaats waar zij ongestoord (een punt van aandacht!) kunnen uitrusten en herstellen.
Afhankelijk van de leeftijd, het activiteitenschema en het voedingspatroon van honden, slapen/rusten honden zo’n 50 tot 75% van de dag. Honden slapen niet achtereenvolgend, maar zijn polyfasische slapers, wat wil zeggen dat zij meerdere korte slaapjes gedurende een etmaal doen. Vaak wisselen zij hierbij geregeld van slaaphouding en slaapplek.
Zeer gemiddeld genomen heeft een volwassen hond zo’n 14 tot 16 uur slaap per etmaal nodig. Bij pups kan dit oplopen tot 20 uur en bij oudere honden tot zo’n 18 uur per etmaal.
De leefomgeving van de hond moet lichamelijk comfort bieden. Deze moet dus niet te warm, niet te koud, niet te droog en niet te vochtig zijn. Het dient ook schoongehouden te worden en bescherming te bieden tegen alle typen weersomstandigheden (onderdak).
Voor honden is het belangrijk dat zij in huis altijd toegang hebben tot een veilige, comfortabele rustplek, waar de hond ongestoord kan rusten en waar de hond zich eventueel kan terugtrekken tijdens stressvolle situaties (dit verschilt natuurlijk per hond, maar denk bijvoorbeeld aan drukke kinderen of aan binnenkomend bezoek). Binnen een gezin is het dan ook belangrijk om afspraken te maken over deze plek, zodat de hond leert dat het een plek is waar de hond te alle tijden ongestoord kan rusten.
Een ander punt om bij stil te staan in de leefomgeving van onze huishonden is: de eventuele gladheid van vloeren/ondergrond. Het kan honden veel inspanning vergen om te balanceren op gladde vloeren en zij kunnen zich blesseren wanneer zij hier met hoge snelhied overheen bewegen. Met name honden met bewegingsklachten/pijnklachten (denk ook aan senioren) hebben in hun leefomgeving baat bij vloeren waar zij een goede grip op hebben.
Geschreven door Liselot Boersma, welzijnsdeskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, mei 2016. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.