Zijn honden kleurenblind?

Zijn honden kleurenblind? 


Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat honden geen kleuren kunnen zien. Anderen roepen dat honden wel kleuren zien, maar dat ze kleurenblind zijn. Gelukkig is er de wetenschap en zijn deze vragen onderzocht.


Het eerste onderzoek

Begin jaren 80 was men ook al bezig met deze vraag. Onder andere aan de Universiteit van Cambridge werd onderzocht of honden verschillende kleuren konden waarnemen. Er werden toen een aantal experimenten gedaan. Hieruit kon men concluderen dat honden wel verschillen zagen. Er leken toen al overeenkomsten te zijn met mensen die kleurenblind zijn waardoor zij niet het volledige kleurenspectrum kunnen waarnemen. Op dat moment was het echter nog niet mogelijk om vast te stellen of de honden echt kleuren zagen of dat het verschillende zwart/wit/grijstinten betrof. 


Nieuw onderzoek

Ondertussen is de wetenschap verder ontwikkeld en zo ook de onderzoeksmethoden. Inmiddels weten we dat het licht wat het oog binnenkomt wordt vertaald naar beeld via de registratie van dat lichtval op het netvlies achterin het oog. Het netvlies kan zogenaamde kegeltjes en staafjes bevatten. De staafjes nemen de lichtintensiteit waar en de kegeltjes vertalen informatie over de lichtbreking/het spectrum en deze informatie bepaalt de waargenomen kleur. Mensenogen hebben 3 verschillende typen kegeltjes op het netvlies die elk gespecialiseerd zijn in het registreren van licht met bepaalde golflengtes (violet/blauw, groen en rood/geel). Hiermee kunnen wij ons volledige kleurenspectrum waarnemen en zijn wij in staat om rood van groen te onderscheiden en geel van blauw. Hoe zit dit nu met het netvlies van de hond. Honden hebben in verhouding meer staafjes op het netvlies dan mensen. Hierdoor kunnen zij beter zien in het donker, omdat hun ogen nog gevoeliger zijn voor minimaal binnenkomend licht. Er werden ook kegeltjes gevonden (, ze kunnen dus wel degelijk kleur waarnemen), maar een stuk minder dan bij mensen en ook bevat het netvlies van hondenogen maar 2 typen kegeltjes in plaats van 3. Doordat ze minder kegeltjes hebben zien zij kleuren waarschijnlijk een stuk minder intens en doordat zij éen type kegeltje minder hebben kunnen zij rood niet van groen onderscheiden. Dit is heel erg vergelijkbaar met mensen die kleurenblind zijn.


Ben je nu benieuwd naar hoe de wereld er zeer waarschijnlijk uit ziet voor honden? Onderaan deze pagina vind je een aantal voorbeelden van foto's die op twee verschillende manieren worden weergegeven. Het bovenste gedeelte van de plaatjes is hoe mensen (die niet kleurenblind zijn) het zien en het onderste deel komt sterk in de buurt van hoe honden hetzelfde plaatje waarnemen. Zoals je kunt zien is met name rood totaal niet te onderscheiden door honden, maar hun belevingswereld is dus niet volledig zwart wit.


Geschreven door Liselot Boersma, welzijnsdeskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, maart 2015. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.







Meer opvallende vragen:


Referenties:

  • Neitz, J. et al 1989. Color Vision in the Dog. Visual Neuroscience, 3, 119-125. Cambridge University Press.
  • Beaver, B. 2009 Canine Behaviour Insights and answers
  • Kasparson, A. et al. 2013. Colour cues proved to be more informative for dogs than brightness. Proceedings of the Royal Society.