Website inhoud © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |
Wanneer honden tijdens spel op hun rug draaien en hun buik laten zien, dan zou dat een teken zijn van onderdanigheid. Men zag het spelen als een zoektocht naar sociale status en de hond die zich op de rug draaide zou verloren hebben en een lagere status of rang hebben. Uit een onderzoek naar dit gedrag bij spelende honden blijkt echter dat mensen dit jaren lang verkeerd hebben geïnterpreteerd.
Onderzoekers aan de universiteit van Lethbridge in Canada en de universiteit van Zuid Afrika onderzochten 33 spelende hondenparen en 20 youtube filmpjes van twee spelende honden. De helft van de filmpjes bevatte hondenparen van ongeveer dezelfde maat, de andere helft bevatte honden van verschillende maten.
Niet alle honden draaiden op hun rug. Van de 33 paren waren er maar 9 honden die zich op de rug draaiden. In de Youtube filmpjes lieten 27 honden dit gedrag zien. In totaal werd er 248 verschillende keren op de rug gedraaid.
Waarom draaiden de honden op hun rug?
De onderzoekers namen alle gevallen onder de loep om te kijken of er een link gelegd kon worden met onderdanigheid - waarbij het spel stil zou komen te liggen, de gedraaide hond passief zou blijven, of waarbij het gedrag voornamelijk door de 'kleinere of zwakkere' hond zou worden ingezet -, of dat er een link gelegd kon worden met een interactieve strategische tactiek binnen het spel waarbij het op de rug draaien gevolgd werd door een aanval vanuit die positie of het makkelijker ontwijken van beten in de nek. Ook andere motieven werden overwogen.
De bevindingen waren zeer verrassend. De kleinere honden gingen niet eerder op hun rug liggen dan de grotere honden. In bijna alle gevallen werd het op de rug draaien ingezet als een strategisch verdedigingsmechanisme en van de 248 gevallen was er geen één keer sprake van onderdanigheid. Geen één hond reageerde angstig, passief of probeerde het spel stil te leggen, nadat ze op hun rug waren gedraaid. Sterker nog, vanaf hun rug hapten ze nog steeds speels naar de tegenstander en wisten ze tegemoetkomende tegenaanvallen beter te blokkeren.
Wat kunnen we hier uit concluderen?
Dit onderzoek laat zien dat er voor honden verschillende motieven kunnen zijn om bepaald gedrag te tonen en dat het niet zo zwart wit is als mensen eerder dachten. Er vanuit gaan dat een hond zich overgeeft tijdens spel, omdat hij op zijn rug draait, is dus niet juist. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat het op de rug draaien ook zeker in verband gebracht kan worden met angst en het sussen van agressie. Zeker wanneer er een echt gevecht gaande is. Tijdens spel, waarbij het vechten op een vriendelijke, sociale manier wordt nagebootst, zonder schadelijke agressie, is het op de rug draaien echter gewoon een slimme, verdedigende manier van verder spelen. Zie hieronder een gefilmd voorbeeld dat ik tegenkwam tijdens het wandelen.. De hond die op z'n rug draait is fysiek groter en sterker dan Sheriff.
Klik hier voor meer opvallende vragen
Geschreven door Liselot Boersma, welzijnsdeskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, maart 2015. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.