Boeiende Boeken - Nederlandstalig

Boeiende Boeken - NLs

Leestips van HondenLot 

Lees je ook graag Engelstalig? Klik dan hier.

Ik ben een boekenwurm en lees elke dag wel een stukje boek. Hieronder deel ik de boeken die mij geboeid hebben en die ik kan aanraden! Uiteraard ligt de nadruk op honden, de relatie tussen mensen en dieren, gedragstherapie, training, psychologie en welzijn (van zowel hond als andere dieren, inclusief mens).

Leuk extraatje voor mij: wanneer je overweegt om een van deze boeken aan te schaffen, bestel ze dan via de links op mijn website. Hiermee steun je HondenLot, alvast bedankt!Nederlandstalige boekentips:


Ilse Rediers - Een vlekkeloos hondenleven


Op dit moment vind ik dit het meest waardevolle Nederlandstalige hondenboek voor hondenliefhebbers. Het behandelt de domesticatie van honden, hondenwelzijn, stress, emoties, lichaamstaal en allerlei hondengedrag op een toegankelijke manier. Ik heb de tweede druk gelezen, verschenen in 2021. Het boek is mooi vormgegeven met duidelijke foto's en waar mogelijk worden de teksten onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Als je een goed overzichtsboek zoekt over het gedrag en welzijn van honden dan is dit momenteel het eerste boek die ik aanraad.

Bestel het boek hier

Monique Bladder & Erica Bokelmann - Help je hond bij angst


Dit is een waanzinnig waardevol boek boordevol informatie en adviezen m.b.t. een van de meest voorkomende onderliggende emoties bij probleemgedrag: angst. Voor mij is dit boek extra bijzonder, omdat ik hier persoonlijk de illustraties voor heb mogen maken.
Dit boek staat vol met HondenLot cartoons!
In dit boek wordt op een zeer toegankelijke en goed onderbouwde manier uitgelegd wat angst is, hoe het ontstaat, welke verschillende vormen er bestaan en wat je er aan zou kunnen doen. Compleet van theorie naar praktijk.

Bestel het boek hier

Monique Bladder - Kijk eens naar je hond - aan de slag met zijn gedrag


Als er een NLstalig boek is waar ik stiekem best heul graag tekeningen voor had willen maken, dan is deze het wel. Wat een waardevol boek, 'Kijk eens naar je hond', geschreven door Monique Bladder hondengedrag-specialist. Echt een aanrader. Niet alleen omdat het boordevol waardevolle informatie staat waar ik achter sta, maar ook omdat ik de toon zeer prettig vind. Open, onderbouwd en vooral ook genuanceerd, iets wat ik zeer belangrijk vind, want een goede professional stopt nooit met leren (en doet niet aan eenzijdig dicteren ;-)).

Bestel het boek hier

Joseph LeDoux - Angstig: vrees en angst vanuit het brein begrijpen en behandelen


Wanneer je meer wilt weten over hoe angstreacties werken binnen de hersenen, dan is dit wat mij betreft echt een waanzinnige aanrader.

Joseph LeDoux hanteert ook een eigen definitie over emoties die hij uitgebreid uitlegt. Ook gaat hij diep in op hoe het geheugen werkt en wat er gebeurt binnen de hersenen wanneer wij schrikken. Hoe ontstaat een angsstoornis en wat weten wij inmiddels over diverse behandel methodes? Echt een super boeiend boek!

Overigens ben ik het niet op alle vlakken met hem eens, omdat hij erg vastklampt aan wetenschappelijk onderzoek en hierdoor af en toe (naar mijn gevoel) iets te ver doorschiet wanneer hij zegt dat je nergens van uit mag gaan. Ik vind het (zeker niet altijd, maar soms!) juist wel goed om ergens van uit te gaan, maargoed, dat is weer een andere discussie

Bestel het boek hier

John Bradshaw - Dit is de Hond


In Dit is de Hond ontmaskert John Bradshaw, expert op het gebied van hondengedrag en hondenwelzijn, een groot aantal populaire ideeën over de aard van de hond, zoals de gedachte dat honden willen domineren. Bradshaw maakt duidelijk dat honden absoluut geen gedomesticeerde wolven zijn die willen domineren, maar unieke dieren met een uiterst sociaal gedrag, die het vermogen hebben om harmonisch samen te leven met andere soorten, in het bijzonder de mens. Bestel het boek hier

Alexandra Horowitz - De Wereld van de Hond


Wat een tof boek is dit en wat is het leuk geschreven! Alexandra Horowitz gaat diep in op de belevingswereld van honden. Wat weten honden eigenlijk? Hoe denken ze? Hoe ervaren ze hun dagelijkse wereld, elkaar en dat andere eigenzinnige dier, de mens?

Bestel dit boek hier

Jean Donaldson - Hondencultuur


Dit boek is oud, maar wel legendarisch. Scherp geschreven en boordevol tips over het aanleren van oefeningen. Dit is vooral bedoeld als 'wake up call' met betrekking tot de vele misverstanden die mensen hebben over honden en waarom ze doen zoals ze doen.

Bestel het boek hier


Pamela Reid - Honden sneller laten leren


Ook een oudje, maar wel ook echt een klassieker, dus ik moest het lezen. Wat mij vooral opvalt bij dit soort boeken is dat er, naar mijn mening, compleet blind gestaard wordt op leerprincipes. Alsof een hond een machine is die je met deze formules ten alle tijden kan beinvloeden naar jouw wens. Ik ben daar persoonlijk niet zo van. Echter, ik vind kennis over leerprincipes wel waanzinnig belangrijk, want we gebruiken het non stop in alles wat wij met honden doen. Door dit boekje te lezen, leer je er wel echt het fijne van, alle termen komen voorbij en het is geschreven op een zeer toegankelijke manier. Bestel het hier


Jolein van Weperen - Luisteren is Leuk!


Superleuk boekje boordevol leuke en creatieve oefeningen die je de hond op een vriendelijke en speelse manier kunt aanleren. Bestel het boek hier


Jolein van Weperen - Luisteren is Leuk! Professioneel variëren


Ik vond het zo leuk dat ik het vervolgboek ook heb aangeschaft: Professioneel variëren. Ook dit boekje, die net even wat dikker is, bevat praktische handvatten en informatie over oefeningen die instructeurs aan cursisten kunnen bieden, maar als toevoeging bevat het extra tips voor instructeurs. Waar moet je op letten bij het lesgeven, hoe kun je lessen opbouwen, etc. Extra leerzaam en vooral inspirerend voor professionals dus! Ook een aanrader! Bestel het boek hier


Grisha Stewart - B.A.T. 2.0


YES! Het tweede boek over BAT lag eindelijk op mijn deurmat. Een absolute 'must have' voor iedereen die een hond heeft die explosief reageert (angst, frustratie, agressie). Het eerste boek had ik al gelezen en deze is nog veel uitgebreider en zwaar verbeterd! Met mooie kleurtekeningen er in en duidelijke uitleg over de Behavior Adjustment Training techniek van Grisha Stewart waarbij je de hond op een zeer vriendelijke en rustige manier leert om te gaan met de prikkels waar anders explosief op gereageerd wordt. Ik ben een grote BAT fan en schreef samen met Yvonne Bonnet van Service4Dogs een artikel hierover op doggo.nl. Hier te lezen.

Bestel dit boek hier


Frans de Waal - Zijn wij slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?


Als je van dieren houdt en je meer wilt weten over de fascinerende eigenschappen die verschillende diersoorten bezitten, lees dan dit boek! Je staat versteld van de expertise en vooral de functionaliteit van de eigenschappen en krachten van verschillende diersoorten, die op allerlei vlakken echt hoger ontwikkeld zijn dan wij mensen. Echt waar, lees maar! Bestel het hier


Marc Bekoff - Het emotionele leven van dieren


Een boeiend boek met veel anekdotes van een wetenschapper die ook wel een tikkie afgeeft op de manier waarop er in de wetenschap met dieren wordt omgegaan (dieren zijn nummers en hebben geen ziel). Dit terwijl hij zo veel ervaringen heeft meegemaakt en onderzoeken kent die het tegendeel bewijzen: dieren hebben rijke emotionele levens. Ik miste wel wat diepgang; ik wil hier graag meer over weten!

Bestel het boek hier


Robert Falconer - Taylor, Peter Neville, Sacha Gaus - Oog voor Honden


Wat ik heel leuk vond aan dit boek, zijn de casus omschrijvingen. Er worden diverse gedragsconsulten omschreven en er wordt ook aangegeven waar allemaal aan gedacht moest worden en hoe het uiteindelijk is behandeld. Dit boekje biedt dus een breed en inspirerend perspectief op de behandeling van hulpvragen. Daarnaast is het geweldig dat er rekening gehouden wordt met emoties en de behoeftes van honden.
Wat van mij dan weer niet hoeft is dat men er een 'methode' bordje op hangt, een 'trademark'/merkregistratie erop zet en iets met schema's en formules creëert wat vervolgens iets van honderd keer in het boek wordt aangeprezen als een soort geniale nieuwe methode die vanalles oplost. Ik vind het goed dat er brede aandacht besteedt wordt aan emotionele processen en welzijnsbehoeftes, maar het hoeft van mij dus niet in een schemaatje en ook niet als branded content verkocht te worden. Dit boek bevat helaas dus ook een commercieel randje die ik persoonlijk niet zo aantrekkelijk vind, maargoed, ik begrijp het wel (een verdienmodel mag er zijn). Over het algemeen vind ik het boek dus vooral waardevol dankzij de uitgeschreven voorbeeldcasussen. Bestel het boek hier


Frans de Waal - Mama's Laatste Omhelzing


In dit boek wordt je niet alleen meegenomen in de vele observaties die Frans de Waal heeft gedaan tijdens zijn werk met primaten, maar hij probeert de lezer ook te overtuigen van het idee dat dieren emoties ervaren op een zeer vergelijkbare manier als mensen. Ik vond het een boeiend boek. Het is begrijpelijk en zeer vermakelijk om te lezen. Wat mij wel opvalt is dat het geschreven is door een bioloog en dat biologen een grote drang hebben tot het verklaren van gedrag via patronen en vaststaande sociale systemen. Dat laatste staat mij altijd een beetje tegen, omdat ik ernstig twijfel in hoeverre het werkt om sociale dieren in sociale vaststaande systemen te plaatsen (immers, niet alles wat dieren doen is voorspelbaar of vaststaand). Maargoed, ik denk dat dit iets persoonlijks is. Op basis van de vele observaties die biologen doen wordt een ding in elk geval keer op keer duidelijk: dieren hebben ook (net als mensen, die ook dieren zijn!) een rijke emotionele belevingswereld. Bestel het boek hier.


Marleen van Baal & Inge van Harte - Hersenwerk voor Honden


Een heel boek over hersenwerk! Daar word ik gelukkig van. Ik moest het bestellen en tot mij nemen. Ik ben al jaren groot fan van Hersenwerk (ik verwijs geregeld/standaard naar hun website in mijn adviezen) en ik draag de makers van dit boek een warm hart toe. Het is een leuk, vermakelijk en informatief boek met prachtige foto's en cartoons. Ik kreeg er ook een leuke boekenlegger bij die ik met plezier blijf gebruiken. Het boek staat vol informatie en inspiratie om jouw hond mentale verrijking te bieden op maat, want iedere hond is anders. Het is goed dat hier aandacht voor is! Bestel het boek hier.

Rudy de Meester, Elian Hattinga van 't Sant - En Toch Is Het Een Lieve Hond!

Gesprekken over het samenleven met een mentaal zieke hond


Een boek met een flinke emotionele lading. Hopelijk creëert het begrip voor het feit dat sommige problematiek niet te behandelen is. Wanneer je samenleeft of hebt samengeleefd met een hond die psychiatrische klachten ervaart, dan zal je veel herkennen van wat in dit boek omschreven staat. Het betreft o.a. uitgeschreven gesprekken/interviews met mensen die samenleven of samengeleefd hebben met mentaal zieke honden. Het kan zeer ingrijpend zijn. Hoe ver zijn mensen bereid om te gaan voor het welzijn van hun hond en wanneer overschrijden deze mensen hun eigen welzijnsgrenzen? Wanneer staat welzijn te zwaar onder druk en wanneer is genoeg genoeg? Dat zijn nog eens moeilijke keuzes! Ik vond dit boek indrukwekkend omschreven en ik denk dat dit een zeer belangrijk boek/onderwerp is om je in verdiept te hebben als gedragstherapeut. Daarnaast denk ik dat dit boek steun en begrip kan bieden voor mensen die de omschreven situaties herkennen.