Hond en Lot

Liselot Boersma

Gedrag & Welzijn deskundige (PgDip CABW)


Bekenden noemen mij Lot. Ik ben een honden-nerd met een extreme fascinatie voor de bijzondere relatie tussen mens en hond. Ik verslind boeken, volg cursussen, workshops, bezoek lezingen en probeer bij te blijven met de laatste ontwikkelingen op het gebied van gedrag en welzijn. In 2017 behaalde ik een postgraduaat diploma van de internationale wetenschappelijke opleiding: Postgraduate course in Companion Animal Behaviour and Welfare (PgDip CABW). Sindsdien lever ik diverse diensten vanuit HondenLot als gedrag & welzijn deskundige.


Het liefst help ik mensen om de relatie met hun hond zo goed mogelijk te maken. De nadruk ligt bij mij op het waarborgen en het verbeteren van het welzijn van zowel de hond(en) als de gezinsled(en). Ieder mens is anders, iedere hond ook. Dit blijft mij eindeloos boeien.


Ik beschouw iedere hond en ieder mens als een uniek individu. Ik kijk niet alleen naar gedrag, maar ik houd ook rekening met onderliggende processen, zoals lichamelijke factoren en mentale factoren, waaronder emoties. Mijn voorkeur gaat uit naar adviezen waarbij welzijn op de eerste plaats staat en er rekening gehouden wordt met de welzijnsbehoeftes van zowel honden als mensen.


De wetenschap staat nooit stil. Ik raak nooit uitgeleerd.

De dag dat ik stop met leren is de dag dat ik stop met informeren.

Het meeste leer ik van honden zelf, met nadruk op mijn eigen hondje, Sheriff.


Sheriff


In augustus 2013 adopteerde ik een pup van 12 weken oud en noemde haar Sheriff. Sheriff heeft geen fijne start gehad. Ze werd gevonden in een doos op het balkon van een oud vrijwilligster van stichting S.O.S. Strays op het Griekse eiland Rhodos. In de doos zaten meerdere pups, gedumpt. Ik heb geen idee waar ze oorspronkelijk vandaan komt; het kan van de straat zijn (wellicht was haar moeder een zwerfhond), maar ik zal het nooit zeker weten.


Ze was nog maar een aantal weken oud (ik schat 5 weekjes). Vanaf daar werd ze via S.O.S. Strays opgevangen in een gastgezin en vervolgens is ze gecontroleerd op haar gezondheid, ingeënt, gechipt en per vliegtuig naar Nederland vervoerd (ik kan mij zo voorstellen dat dit een traumatische ervaring kan zijn voor zo'n jong hondje). In Nederland werd ze 3 weken opgevangen door een gastgezin, samen met haar broertje. Daar ben ik haar gaan opzoeken en toen viel ik als een blok voor haar.


Sheriff vertoonde vanaf het eerste moment dat ik met haar naar buiten ging overmatig angstig en reactief gedrag (12 weken oud en ze reageerde hevig gestresst, gromde en viel uit of ze raakte in vluchtmodus). Ik probeerde haar op allerlei manieren te helpen en ik heb ook professionele hulp ingeschakeld toen ik merkte dat mijn kennis niet toereikend was (ik weet dus ook zelf hoe het is om advies in te winnen bij een gedragstherapeut of specialist). Uiteindelijk diagnostiseerde een veterinaire gedragsdeskundige haar met het hebben van een angststoornis en geluidsfobie.
Ik maak geregeld aanpassingen in mijn leven om haar welzijn te waarborgen. Haar reactieve gedrag is sterk verminderd en haar herstelvermogen is sterk gegroeid. Het zoeken van professionele begeleiding kan ik dus ook vanuit directe eigen ervaring sterk aanraden!In mei 2019 verscheen er een kort interview met mij in Vrouw Magazine:

Meer lezen: over HondenLot: