Hond en Lot

Liselot Boersma

Gedrags- & welzijnsdeskundige (PgDip CABW)


Bekenden noemen mij Lot. Ik ben een honden-nerd met een extreme fascinatie voor de bijzondere relatie tussen mens en hond. Ik verslind boeken, volg cursussen, workshops, bezoek lezingen en probeer bij te blijven met de laatste ontwikkelingen op het gebied van hondengedrag en hondentraining waarbij voor mij de nadruk ligt op hondenwelzijn. In 2017 behaalde ik een postgraduaat diploma van de internationale wetenschappelijke opleiding: Postgraduate course in Companion Animal Behaviour and Welfare (PgDip CABW). Sindsdien lever ik diverse diensten vanuit HondenLot als gedrag & welzijn deskundige.


Het liefst help ik mensen om de relatie met hun hond zo goed mogelijk te maken. De nadruk ligt bij mij op het waarborgen en het verbeteren van het welzijn van zowel de hond(en) als gezinsled(en). Ieder mens is anders, iedere hond ook. Dit blijft mij eindeloos boeien.


Ik beschouw iedere hond als een uniek individu en ben op het gebied van gedragstherapie een volger van de psychobiologische benadering. Ik kijk dus zeker niet alleen naar het gedrag, maar houd ook rekening met emoties, de biologische functie van het gedrag en andere factoren die het gedrag zouden kunnen motiveren of beïnvloeden. Mijn voorkeur gaat uit naar adviezen waarbij het welzijn van de hond (en mens) op de eerste plaats staat en er rekening gehouden wordt met de welzijnsbehoeftes (fysiek en mentaal) van zowel honden als mensen. Ik noem mijzelf dan ook een welzijnsgerichte trainer.


De wetenschap staat nooit stil. Ik raak dus nooit uitgeleerd.

De dag dat ik stop met leren is de dag dat ik stop met informeren.

Het meeste leer ik van honden zelf, met nadruk op mijn eigen hondje, Sheriff.


Sheriff


In augustus 2013 adopteerde ik een pup van 12 weken oud en noemde haar Sheriff. Sheriff heeft geen fijne start gehad. Ze werd in een doos op het balkon gevonden van een oud vrijwilligster van stichting S.O.S. Strays op het Griekse eiland Rhodos. Een doos met meerdere pups, gedumpt. Ik heb geen idee waar ze oorspronkelijk vandaan komt; het kan van de straat zijn (wellicht was haar moeder een zwerfhond), maar ik zal het nooit zeker weten.


Ze was nog maar een aantal weken oud (ik schat 5 weekjes). Vanaf daar werd ze via S.O.S. Strays opgevangen in een gastgezin en vervolgens is ze gecontroleerd op haar gezondheid, ingeënt, gechipt en per vliegtuig naar Nederland vervoerd (ik kan mij zo voorstellen dat dit redelijk traumatisch kan zijn voor zo'n jong hondje). In Nederland werd ze 3 weken opgevangen door een gastgezin, samen met haar broertje. Daar ben ik haar gaan opzoeken en toen viel ik als een blok voor haar.


Sheriff vertoonde vanaf het eerste moment dat ik met haar naar buiten ging overmatig angstig en reactief gedrag (12 weken oud en ze reageerde hevig gestresst, gromde en viel uit naar alles en iedereen of raakte in vluchtmodus). Iets waarmee ik direct aan de slag ging, maar waarvoor ik op een gegeven moment ook professionele hulp heb ingeschakeld, omdat ik op dat moment merkte dat mijn kennis nog niet toereikend was (ik weet dus ook zelf hoe het is om klant te zijn bij een gedragstherapeut of specialist). Uiteindelijk diagnostiseerde een veterinaire gedragsdeskundige haar met het hebben van een zware angststoornis en geluidsfobie. Het is nog steeds geen makkelijk hondje en ik maak nog steeds veel aanpassingen in mijn leven om haar welzijn te waarborgen, maar haar reactieve gedrag is inmiddels wel aanzienlijk verminderd en haar herstelvermogen groeit nog steeds. Het zoeken van professionele begeleiding kan ik dus ook vanuit directe eigen ervaring aanraden!In mei 2019 verscheen er een kort interview met mij in Vrouw Magazine:

Meer lezen: over HondenLot: