Hond en Lot

Liselot Boersma

Welzijnsdeskundige (PgDip CABW)


Ik ben groot liefhebber van dieren en in het bijzonder gefascineerd door de bijzondere relatie tussen mens en hond. Ik verslind boeken en volg allerlei vormen van bijscholing om bij te blijven met de ontwikkelingen op het gebied van welzijn, waar gedrag deel van uitmaakt. In 2017 behaalde ik een postgraduaat diploma van een internationale opleiding: Postgraduate course in Companion Animal Behaviour and Welfare (PgDip CABW). Sindsdien lever ik diverse diensten vanuit HondenLot als welzijnsdeskundige.


Ik leg de nadruk op het waarborgen en het verbeteren van welzijn waar mogelijk. Een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor zowel hond als mens.


Ik beschouw iedere hond en ieder mens als een uniek individu. Ik kijk niet alleen naar gedrag; ik houd vooral rekening met onderliggende behoeftes en emoties. Lichamelijke factoren en mentale factoren. Mijn voorkeur gaat uit naar adviezen waarbij welzijn op de eerste plaats staat en er rekening gehouden wordt met de behoeftes van zowel honden als mensen als eventueel overige betrokken diersoorten.


De wetenschap staat nooit stil en inzichten veranderen continu. Ik raak nooit uitgeleerd.

De dag dat ik stop met leren is de dag dat ik stop met informeren.

Ik leer ook ontzettend veel van de hond waarmee ik samenleef, Sheriff.


Sheriff


In augustus 2013 adopteerde ik een pup van 12 weken oud die in Nederland bij een opvanggezin verbleef. Ik noemde haar Sheriff. Sheriff heeft geen fijne start gehad. Ze werd, zo is mij verteld, gevonden in een doos op het Griekse eiland Rhodos. In de doos zaten meerdere pups, gedumpt. Ik heb geen idee waar ze oorspronkelijk vandaan komt of wie haar ouders zijn geweest. Het kan van de straat zijn (wellicht was haar moeder een zwerfhond), dat vermoed ik sterk, maar ik zal het nooit zeker weten.


Ze was nog maar een aantal weken oud (ik schat 5 weekjes). Vanaf daar werd ze via een stichting opgevangen in een gastgezin en vervolgens is ze gecontroleerd op haar gezondheid, ingeënt, gechipt en per vliegtuig naar Nederland vervoerd (ik kan mij zo voorstellen dat dit een traumatische ervaring kan zijn voor zo'n jong hondje). In Nederland werd ze 3 weken opgevangen door een gastgezin, samen met haar broertje. Daar ontdekte ik haar en ben ik haar gaan opzoeken en toen viel ik als een blok voor haar.


Sheriff vertoonde vanaf het eerste moment dat ik met haar buiten liep overmatig angstig en emotioneel explosief gedrag (12 weken oud en ze reageerde overmatig gestrest, gromde en viel uit naar onbekenden, of ze raakte in vluchtmodus en onbereikbaar). Ik heb in 2014 ook professionele hulp ingeschakeld toen ik merkte dat mijn kennis niet toereikend was (ik weet dus ook zelf hoe het is om advies in te winnen bij een gedragstherapeut of specialist). Uiteindelijk diagnostiseerde een veterinaire gedragsdeskundige haar met het lijden aan een angststoornis en aan geluidsfobie. Ik maak geregeld aanpassingen in mijn leven om haar welzijn te waarborgen. Haar explosieve gedrag is sterk verminderd en haar herstelvermogen is sterk gegroeid. Het inwinnen van advies van deskundigen kan ik dus ook vanuit eigen ervaring aanraden!In mei 2019 verscheen er een kort interview met mij in Vrouw Magazine:

Meer lezen: over HondenLot: