Hond en Lot

Liselot Boersma

Welzijnsdeskundige (PgDip CABW)


Bekenden noemen mij Lot. Ik ben gefascineerd door de bijzondere relatie tussen mens en hond. Ik verslind boeken en volg allerlei vormen van bijscholing om bij te blijven met de ontwikkelingen op het gebied van gedrag en welzijn. In 2017 behaalde ik een postgraduaat diploma van een internationale opleiding: Postgraduate course in Companion Animal Behaviour and Welfare (PgDip CABW). Sindsdien lever ik diverse diensten vanuit HondenLot als welzijnsdeskundige.


Het liefst help ik mensen om de relatie met hun hond zo goed mogelijk te maken. Ik leg de nadruk op het waarborgen en het verbeteren van het welzijn waar mogelijk. Een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor zowel hond als mens.


Ik beschouw iedere hond en ieder mens als een uniek individu. Ik kijk niet alleen naar gedrag, maar ik houd ook rekening met onderliggende behoeftes en processen, zoals lichamelijke factoren en mentale factoren. Mijn voorkeur gaat uit naar adviezen waarbij welzijn op de eerste plaats staat en er rekening gehouden wordt met de welzijnsbehoeftes van zowel honden als mensen.


De wetenschap staat nooit stil en inzichten veranderen continu. Ik raak nooit uitgeleerd.

De dag dat ik stop met leren is de dag dat ik stop met informeren.

Het meeste leer ik van honden zelf, met nadruk op mijn eigen hond, Sheriff.


Sheriff


In augustus 2013 adopteerde ik een pup van 12 weken oud en noemde haar Sheriff. Sheriff heeft geen fijne start gehad. Ze werd gevonden in een doos op het Griekse eiland Rhodos. In de doos zaten meerdere pups, gedumpt. Ik heb geen idee waar ze oorspronkelijk vandaan komt; het kan van de straat zijn (wellicht was haar moeder een zwerfhond), maar ik zal het nooit zeker weten.


Ze was nog maar een aantal weken oud (ik schat 5 weekjes). Vanaf daar werd ze via een stichting opgevangen in een gastgezin en vervolgens is ze gecontroleerd op haar gezondheid, ingeënt, gechipt en per vliegtuig naar Nederland vervoerd (ik kan mij zo voorstellen dat dit een traumatische ervaring kan zijn voor zo'n jong hondje). In Nederland werd ze 3 weken opgevangen door een gastgezin, samen met haar broertje. Daar ben ik haar gaan opzoeken en toen viel ik als een blok voor haar.


Sheriff vertoonde vanaf het eerste moment dat ik met haar naar buiten ging overmatig angstig en reactief gedrag (12 weken oud en ze reageerde overmatig gestresst, gromde en viel uit naar onbekenden, of ze raakte in vluchtmodus). Ik probeerde haar op allerlei manieren te helpen en ik heb ook professionele hulp ingeschakeld toen ik merkte dat mijn kennis niet toereikend was (ik weet dus ook zelf hoe het is om advies in te winnen bij een gedragstherapeut of specialist). Uiteindelijk diagnostiseerde een veterinaire gedragsdeskundige haar met het lijden aan een angststoornis en aan geluidsfobie.
Ik maak geregeld aanpassingen in mijn leven om haar welzijn te waarborgen. Haar reactieve gedrag is sterk verminderd en haar herstelvermogen is sterk gegroeid. Het zoeken van professionele begeleiding kan ik dus ook vanuit eigen ervaring sterk aanraden!In mei 2019 verscheen er een kort interview met mij in Vrouw Magazine:

Meer lezen: over HondenLot: