Trekspel, wel of niet?

Trekspel, wel of niet?


Trekspelletjes doen met een hond roept bij sommige mensen vragen op. "Krijgt mijn jachthond hier een harde bek van?", "Moet ik het speeltje altijd winnen?", "Wordt mijn hond hier agressief van?" etcetera. Zijn deze zorgen terecht?


Het antwoord op elke bovenstaande vraag is: nee. Wel is het belangrijk om te letten op de manier waarop er gespeeld wordt.


Spelen is één van de meest band-versterkende activiteiten die je met jouw hond kunt doen. Het gaat gepaard met veel sociaal contact en sociaal plezierig spel versterkt het vertrouwen tussen mens en hond. Spel levert fysieke en mentale stimulatie. Je kunt spel ook goed gebruiken als beloning voor het aanleren of oefenen van gewenst gedrag. Met een trekspel kun je een hond op een hele leuke manier (door te ruilen met een ander speeltje of met een brokje) 'los' en 'vast' leren, bijvoorbeeld.


Het enige waar men op zou moeten letten (dit geldt overigens voor àlle spellen of sporten die met een hond gedaan worden) dat zijn signalen van te veel opwinding, stress of opkomende agressie. Wees tevens bewust van hoe druk je zelf doet tijdens een trekspel, want dit kan doorwerken op de hond (hetzelfde geldt voor agressie. Wanneer een mens steeds op brute wijze dingen van een hond afpakt of gaat schreeuwen tijdens het spelen, dan verliest het al gauw het spel-element).


Dreigt jouw hond met agressie wanneer jij het speeltje benadert/pakt? Speel dan geen trekspel met slechts een speeltje, maar ga eerst een aantal stappen terug en leer de hond eerst rustig aan dat jij te vertrouwen bent en dat jullie samen kunnen spelen zonder dat er dingen op een onprettige manier van elkaar afgepakt worden. Gebruik bijvoorbeeld meerdere speeltjes en toon geen interesse in speeltjes die de hond zich toegeëigend heeft. Zo leert de hond dat jij geen intentie hebt om dingen af te pakken. Een trekspel is niet bedoeld als een competitief spel. Het is spelen, niet meer, niet minder. Laat jouw hond dus ook af en toe het speeltje zelf vasthouden, zonder dat jij er aan trekt. Sommige mensen noemen dit 'winnen', maar dit is echt onzin; het is spelen! Als jouw hond dit begrijpt, dan zal de hond het speeltje snel weer bij jou aanbieden, zodat jullie samen er aan kunnen trekken, want dàt maakt het juist zo leuk! Het vasthouden van het speeltje kan om en om. Nodig elkaar uit!


Tips:

  • Speel met meerdere (minstens twee) trekspeeltjes tegelijk. Je kunt de speeltjes snel omruilen, maar je kunt ook het speeltje van de hond loslaten en dan zelf doen alsof het andere speeltje veel leuker is. In een mum van tijd zal de hond jouw speeltje weer verkiezen boven zijn/haar speeltje en zo kun je leuk wisselen. Ook kun je het ruilen gebruiken om 'los' en 'vast' aan te leren.
  • Voor sommige honden is het te druk wanneer je zelf gaat staan en over ze heen buigt. Probeer het dus ook eens terwijl jij ontspannen zit. Hierdoor breng je nog meer rust in het spel met minder kans op opwinding. Indien een hond het dan nog steeds te spannend vindt kun je ook overwegen om een speeltje vast te maken aan een touw, waardoor je op grote afstand van elkaar kunt trekken.
  • Voorkom schade bij de hond, schud niet te hard en houd het speeltje niet te hoog.
  • Speel dit niet met pups die nog moeten wisselen en/of nog in de groei zitten (denk aan de tandjes en denk aan de gewrichten).
  • Speel het liever niet op een gladde vloer om blessures te voorkomen.
  • Neem pauzes in jouw interactie. Geef de hond ook af en toe de kans om zelf het speeltje bij jou aan te bieden.
  • Speel niet te lang. Vaak is 5 a 10 minuutjes al meer dan genoeg voor een hond.



Klik hier voor meer opvallende vragen


Geschreven door Liselot Boersma, welzijnsdeskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, februari 2015. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.


Meer opvallende vragen: