Bedreigingen voor hondenwelzijn

All website content: © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |

De grootste bedreigingen voor hondenwelzijn


Erfelijke aandoeningen en onverantwoordelijk fokken

Wanneer mensen de genen van honden op een zeer onverantwoorde manier proberen te beïnvloeden, ontstaat er een groot risico op problemen. Waar honden ooit door mensen geselecteerd werden op tamheid en later op functionele karaktereigenschappen, is het fokbeleid op een gegeven moment doorgeslagen op uiterlijk en show.

Sommige rasstandaarden en selectie procedures druisen compleet in tegen de welzijnsbelangen van honden. Behalve een groot gebrek aan kennis over wat hondenwelzijn inhoudt, blijken sommige mensen ook niet te begrijpen dat het selecteren op specifieke gewenste eigenschappen ook van grote invloed kan zijn op andere eigenschappen. Dit kan ernstige gevolgen hebben.


Helaas bestaan er inmiddels meerdere hondenrassen die bewust geselecteerd worden op eigenschappen die het welzijn van het dier bedreigen. Deze honden worden geboren met een extra hoog risico op nare klachten. Denk hierbij aan eigenschappen van bepaalde lichaamsdelen die niet matchen met de bouw van de rest van het lichaam. Rugklachten, doordat mensen een lange rug er ‘leuk’ en ‘grappig’ uit vinden zien, bijvoorbeeld. Ernstige gewrichtsproblemen, doordat mensen graag een kolossale hond willen zien die zijn eigen spieren en botten amper kan dragen, bijvoorbeeld. Huidproblemen, omdat mensen rimpels ‘zo schattig’ vinden staan of uitpuilende ogen of een ingedeukte snoet, omdat dit mensen een ‘Disney gevoel’ geeft, etc.. Hersenaandoeningen, oog afwijkingen, gebitsproblemen, ademhalingsproblemen, allergieën, je kunt het haast zo naar niet verzinnen en toch wordt er mee doorgefokt.

Helaas betreft het hier niet alleen een gebrek aan kennis, maar spelen er ook andere belangen mee. Zo lang mensen zich niet inlezen en zo lang mensen honden blijven aanschaffen op basis van specifieke kenmerken, zal deze trend moeilijk te doorbreken zijn en blijft dit ten kosten gaan van hondenwelzijn.


In plaats van te selecteren op specifieke kenmerken, zou er eerder geselecteerd moeten worden op gezondheid en dan bijvoorbeeld ook op karaktereigenschappen die passen bij de drukke, moderne mensenmaatschappij waar wij onze honden aan blootstellen.


In 2011 verscheen er in het TV programma Zembla een uitzending met de titel ‘Einde van de rashond’, die vrij confronterend is.Overgewicht

Naar schatting is meer dan de helft van alle honden in Nederland te zwaar en heeft een kwart van alle honden in Nederland ernstig overgewicht. Overmatig voeren en vooral een gebrek aan beweging kan leiden tot overgewicht. Dit brengt vele klachten met zich mee die vergelijkbaar zijn met de klachten van mensen met overgewicht: o.a. gewrichtsklachten, suikerziekte, ademhalingsproblemen en extra moeite bij hete temperaturen.Ondeskundige omgang

Een gebrek aan kennis over hondengedrag en welzijn, kan leiden tot grote problemen. Honden hebben biologische, gedragsmatige en emotionele behoeftes en zij zijn hierbij afhankelijk van de mensen waarmee zij samenleven. Het is daarom van groot belang dat mensen goed geïnformeerd worden over deze behoeftes, zodat zij hun honden kunnen voorzien van de beste zorg waarmee problemen worden voorkomen.

Helaas worden veel mensen zeer gebrekkig of zeer ondeskundig geïnformeerd, met alle gevolgen van dien. Zo ontstaan gedragsproblemen en kan een hond niet alleen lichamelijke, maar ook ernstige psychische schade oplopen.


Onderzoek heeft aangetoond dat een confronterende, agressieve en intimiderende behandeling van honden (denk aan schreeuwen, tikken in de zij, hakjes in de buik, harde rukken aan de lijn of het toedienen van andere traditionele correcties) kan leiden tot agressie en ander angst-gerelateerd probleemgedrag.

Daarnaast kan een gebrek aan socialisatie en een gebrek aan sociale interactie (bijvoorbeeld dagen achter elkaar uren lang alleen gelaten worden) leiden tot grote problemen.


Denk aan al die honden die constant blootgesteld worden aan pijnlijke, intimiderende trainingstechnieken en aversieve hulpmiddelen zoals een slipketting, een wurgriem of een stroomband. Denk aan honden die geen enkel initiatief voor gedrag mogen tonen, omdat zij constant onderdrukt worden door de mensen waarmee zij samenleven, wat kan leiden tot aangeleerde hulpeloosheid, een serieuze vorm van depressie.


Het betreft in verreweg de meeste gevallen vooral een gebrek aan kennis over hoe honden leren en wat hun gedragsmatige en emotionele behoeftes zijn. Dit is een van de redenen waarom ik via deze website probeer om mensen zo veel mogelijk moderne en up to date informatie te bieden over deze onderwerpen en gelukkig zijn er nog vele andere, gratis toegankelijke manieren om aan goede informatie te komen. Indien deze trend blijft groeien, dan zal dit het welzijn van zowel mens als hond ten goede komen.Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, april 2017. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.Meer lezen over hondenwelzijn:Referenties:

  • Appleby, D.L., Bradshaw, J.W.S., Casey, R.A. (2002). Relationship between aggressive and avoidance behaviour by dogs and their experience in the first six months of life. Veterinary Record, 150, p. 438.
  • Blackwell, E.J., Twells, C., Seawright, A., & Casey, R.A. (2008). The relationship between training methods and the occurrence of behavior problems, as reported by owners, in a population of domestic dogs Journal of Veterinary Behavior, 3, 207-217
  • Casey, Rachel A.,, Loftus, Bethany,, Bolster, Christine,, Richards, Gemma J.,, & Blackwell, Emily J. (2013). Human directed aggression in domestic dogs (Canis familiaris): occurrence in different contexts and risk factors Applied Animal Behaviour Science
  • Dierenwelzijnsweb (2015), dossier honden: https://www.dierenwelzijnsweb.nl/nl/dierenwelzijnsweb/showdww/dossier-welzijn-honden.htm
  • Herron, M.E., Shofer, F.S., & Reisner, I.R. (2009). Survey of the use and outcome of confrontational and non-confrontational training methods in client-owned dogs showing undesirable behaviors Applied Animal Behaviour Science, 117, 47-54

Deze website maakt gebruik van cookies (functioneel en om op anonieme basis informatie te vergaren over het surfgedrag van website bezoekers via google analytics). Door te klikken op "Accepteren" gaat u hiermee akkoord.

Lees de HondenLot Cookie Verklaring
Accepteren