Biologie

All website content: © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |

Biologische behoeftes van honden


Een goede gezondheid, de juiste voeding, ten alle tijden toegang tot schoon drinkwater en een comfortabele leefomgeving zijn essentieel voor het biologisch functioneren van een dier.


Gezondheid:

Wanneer je met een hond samenleeft, dan is het hebben van prettig contact met een dierenarts essentieel. Verwondingen dienen voorkomen te worden en de hond zal beschermd moeten worden tegen eventuele ziektes of parasieten. Een jaarlijkse gezondheidscontrole door een dierenarts valt aan te raden. Wanneer een hond ziekteverschijnselen vertoont, dan is er behoefte aan een snelle diagnose en behandeling.


Voeding:

Gezonde, gebalanceerde voeding is van grote invloed op de algehele gezondheid en levensverwachting van een hond. Honden hebben voeding nodig die er voor zorgt dat het lichaam voldoende bouwstoffen, brandstoffen, mineralen en vitaminen binnen krijgt. Vers, schoon drinkwater dient ten alle tijden beschikbaar te zijn.


Honden zijn in principe carnivoren (vleeseters). Hier is hun lichaam op ingesteld (kijk alleen al naar het gebit), maar honden hebben de potentie om, indien noodzakelijk, ook te functioneren als omnivoor (zij zijn ook in staat om zetmeel componenten verwerken).


De balans tussen voedingsstoffen verschilt per commercieel hondenvoermerk en wanneer men zelf maaltijden samenstelt, dan dient men voldoende, zo niet uitgebreide kennis te hebben over de benodigde balans in voedingsstoffen voor hun hond. Hier moet men dus zeer bewust mee om te gaan, bijvoorbeeld, door vooraf contact op te nemen met een hondenvoedingsdeskundige en/of door overleg te voeren met een dierenarts.


Elke hond heeft een eigen, individuele voedingsbehoefte, die verandert naarmate de hond zich in verschillende levensfases bevindt. Zo heeft een pup een andere balans aan voedingsstoffen nodig dan een senior.


Beweging

Voldoende beweging draagt bij aan de ontwikkeling van spieren, aan het voorkomen van overgewicht door vetverbranding en aan de gedragsmatige behoeftes van honden. De bewegingsbehoefte is sterk afhankelijk van diverse factoren waaronder het type hond en de levensfase waarin het dier zich bevindt. Zo kan te veel beweging voor jonge honden een bedreiging zijn voor de ontwikkeling van botten en kunnen rassen met platte snuiten en hoofden beweging minder goed verdragen dan de wat meer atletisch gebouwde honden.


Leefomgeving:

De leefomgeving van de hond moet lichamelijk comfort bieden. Deze moet dus niet te warm, niet te koud, niet te droog en niet te vochtig zijn. Het dient ook schoongehouden te worden en bescherming te bieden tegen alle typen weersomstandigheden (onderdak).


Voor honden is het belangrijk dat zij in huis altijd toegang hebben tot een veilige, comfortabele rustplek, waar de hond ongestoord kan rusten en waar de hond zich eventueel kan terugtrekken tijdens stressvolle situaties (dit verschilt natuurlijk per hond, maar denk bijvoorbeeld aan drukke kinderen of aan binnenkomend bezoek). Binnen een gezin is het dan ook belangrijk om afspraken te maken over deze plek, zodat de hond leert dat het een plek is waar de hond te alle tijden ongestoord kan rusten.Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, mei 2016. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.


Meer lezen over hondenwelzijn:

Referenties:

  • Boissy, A., Manteuffel, G., Jensen, M.B., Moe, R.O., Spruijt, B., Keeling, L.J., Winckler, C., Forkman, B., Dimitrov, I., Langbein, J., Bakken, M., Veissier, I., Aubert, A. (2007). Review: Assessment of positive emotions in animals to improve their welfare. Physiolology & Behavior 92, pp. 375–397.
  • Corridan, C. (2009) Basic requirements for good  behavioural health and welfare in dogs. In Horwitz, D and Mills, D (ed.) BSAVA Manual of Canine and Feline Behavioural Medicine Second edition, pp. 24-34. Glousecter: British Small Animal Veterinary Association.
  • Fraser, M. and Girling, S. (2011). Chapter 13: Nutrition and feeding (p.305). In Cooper, B. Mullineaux, E., Turner, L. (edss.) BSAVA Textbook of Veterinary Nursing 5th edition. Gloucester: British Small Animal Veterinary Association.
  • Manteca, X. (2016). Welfare of Companion Animals. Unpublished lecture notes of the first year of the Postgraduate Course in Companion Animal Behaviour and Welfare, Odisee University College, Department Gent.

Deze website maakt gebruik van cookies (functioneel en om op anonieme basis informatie te vergaren over het surfgedrag van website bezoekers via google analytics). Door te klikken op "Accepteren" gaat u hiermee akkoord.

Lees de HondenLot Cookie Verklaring
Accepteren