Gedrag

All website content: © HondenLot | KVKnr: 69598886 | Westbeemster | mail: info@HondenLot.nl |

Gedragsmatige behoeftes van honden


De mogelijkheid voor dieren om natuurlijk en normaal gedrag te vertonen is een essentieel onderdeel van welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat met name foerageren (het op een zo natuurlijk mogelijke manier zoeken van voedsel) en sociale interactie, hier positief aan bijdragen. Een dier heeft behoefte aan zowel fysieke als mentale stimulatie. Dit vergroot o.a. de levensverwachting en zorgt voor voldoende ontwikkeling op het gebied van het kunnen omgaan met diverse uitdagingen.


Mentale stimulatie - een verrijkte leefomgeving

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het bieden van een verrijkte, stimulerende leefomgeving tijdens de eerste 6 maanden van een hondenleven, de kans op probleemgedrag aanzienlijk kan verminderen.


Een pup dient al vroeg te leren om zelfstandig problemen op te lossen, zichzelf te vermaken en de wereld te ontdekken op eigen tempo door te snuffelen, te onderzoeken, te graven en te kauwen in een verrijkte omgeving. Dit zal niet alleen het zelfvertrouwen van de hond doen groeien, maar ook de kans op het ontwikkelen van verlatingsangst verkleinen.


Door de hond regelmatig uit te laten waarbij de hond uitgebreid mag snuffelen en door de hond voerpuzzels te laten uitvoeren, of actief te laten zoeken naar verstopt voedsel (foerageren), wordt natuurlijk gedrag nagebootst en gestimuleerd. Het aanbieden van een maaltijd die vooraf verspreid wordt in de tuin of die in een ‘kong’ gestopt wordt, bijvoorbeeld, kan het welzijn van een hond bevorderen.


Mensen met kennis over hondengedrag

Honden hebben veel baat bij mensen die kennis hebben over o.a. hun gedragsmatige behoeftes. Met name kennis over hoe honden leren en over hoe een mens het beste invloed kan uitoefenen op het gedrag van een hond is van groot belang. Het volgen van een puppycursus en het opdoen van kennis via betrouwbare, bijgeschoolde hondenprofessionals en/of het lezen van een aantal goede boeken over hondengedrag is sterk aan te raden. Training zou altijd in dienst moeten staan van hondenwelzijn. Denk hierbij aan het opbouwen van vertrouwen, het versterken van de emotionele band, het creëren van veiligheid en aan het bieden van zowel fysieke als mentale stimulatie.


Fysieke stimulatie - voldoende beweging

Hoewel elke hond in eerste instantie een uniek individu is, zou elke hondenliefhebber zich moeten verdiepen in de bewegingsbehoefte en karaktertrekken van het type hond dat zij in huis nemen, voordat ze aan een hond beginnen. Een vraag die elk mens zich zou moeten stellen is:

Past mijn levensstijl, mijn leefomgeving en mijn beschikbare tijd wel goed bij de behoeftes van deze hond?”.


De bewegingsbehoefte zal verschillen per individuele hond en onder andere afhankelijk zijn van de levensfase waarin de hond zich bevindt. De meeste honden (zeer gemiddeld genomen, dus dit is geen waterdichte richtlijn) hebben baat bij meerdere korte uitlaatrondjes per dag, aangevuld met een langere wandeling, waarbij de hond ook even los kan lopen en/of rennen om opgebouwde energie kwijt te kunnen.


Sociale interactie

Honden zijn extreem sociale dieren die relatief makkelijk zeer hechte sociale banden vormen met soortgenoten en andere dieren (inclusief en in het bijzonder: mensen). Voldoende, dagelijkse sociale interactie met gezinsleden en met andere honden draagt dan ook sterk bij aan het welzijn van een hond.  Wanneer een hond 5 dagen per week 8 uur per dag zonder mensen doorbrengt komt het welzijn onder zware druk te staan. Honden zijn zeer op de aanwezigheid van mensen ingesteld, dit komt mede door de domesticatie die al langer dan 35.000 jaar plaatsvindt.Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, mei 2016. Inclusief bronvermelding en digitale doorverwijzing wordt delen op prijs gesteld. Copy paste/directe overname is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan.Meer lezen over hondenwelzijn:
Referenties:

  • Boissy, A., Manteuffel, G., Jensen, M.B., Moe, R.O., Spruijt, B., Keeling, L.J., Winckler, C., Forkman, B., Dimitrov, I., Langbein, J., Bakken, M., Veissier, I., Aubert, A. (2007). Review: Assessment of positive emotions in animals to improve their welfare. Physiolology & Behavior 92, pp. 375–397.
  • Corridan, C. (2009) Basic requirements for good  behavioural health and welfare in dogs. In Horwitz, D and Mills, D (ed.) BSAVA Manual of Canine and Feline Behavioural Medicine Second edition, pp. 24-34. Glousecter: British Small Animal Veterinary Association
  • Landsberg, G. Hunthausen, W. and Ackerman. (2013). Prevention: the best medicine In Behaviour Problems of Dogs and Cats, pp. 39-55. Toronto: Saunders Elsevier.
  • Manteca, X. (2016). Welfare of Companion Animals. Unpublished lecture notes of the first year of the Postgraduate Course in Companion Animal Behaviour and Welfare, Odisee University College, Department Gent.